Bolån och amorteringskrav

Det kan vara svårt att få ett bolån hos en av de större bankerna i Sverige, särskilt om du är egenföretagare, vikarie eller är ung och inte har hunnit spara ihop till en större kontantinsats. Varför gör Finansinspektionen det så svårt för många att låna pengar?

Även på nyproduktioner är det ibland snårigt och många banker är mer restriktiva i att erbjuda amorteringsfria lån till de som vill köpa ett nybygge, än vad lagen faktiskt kräver. Men det finns undantag, och det är de mindre bankerna och kreditinstituten. Ansök om ett bolån på BlueStep utan att ha en fast anställning eller fläckfri ekonomisk historik bakom dig, som många andra banker kräver, och du har möjlighet att få ett lånelöfte som hjälper dig att köpa din bostad.

Amorteringskrav smittar av sig på nybyggen

I en artikel i Dagens Nyheter går det till exempel att läsa om de hårdare amorteringskraven och hur de slår mot bostadsmarknaden, gör den mer låst och stilla. Det är till och med så att amorteringskravet egentligen inte gäller för helt nya lägenheter – men ändå så har det på något vänster smittat av sig på just nyproduktionen. Det gör att det blir svårare att komma in på bostadsmarknaden för den som kanske behöver det allra mest – men även mot de som bygger bostäder – som inte får sina nybyggda lägenheter sålda.

Samtidigt tycker Finansinspektionen att det krävs ännu hårdare regler för att förhindra svenskarnas skuldsättning i bomarknaden, ett skräpt amorteringskrav räcker inte. Det behövs alltså fler åtgärder och ett förslag är bostadsbeskattning enligt generaldirektören för Finansinspektionen. Detta eftersom att en börskrasch i dagsläget skulle försätta väldigt många hushåll i en diger, ja rent ut sagt, prekär ekonomisk situation. Människor skulle helt enkelt bli skuldsatta för livet om prisuppgången skulle sluta med en krasch, eftersom lånen på huset skulle vara så mycket större än vad huset skulle vara värt. Mer om detta i denna artikel från SVT.