Köp ny säng: här är bästa tipsen

Det är dags att uppdatera sängen och det finns många modeller att välja mellan. Du spenderar en tredjedel av ditt liv i sängen och den ska därför vara bra. Vad det innebär handlar både om fysisk komfort och personlig preferens.

Att köpa säng är kanske det viktigaste inköpet till hemmet. Det kan vara svårt eftersom det är så mycket att tänka på, men med kunskap kan det göras enkelt. God sömn är viktig för hälsan och det är därför ett viktigt beslut. Madrasser skiljer sig åt och passar olika bra till olika personer. Hur sängen ska se ut är en smaksak och den får gärna passa in med det övriga hemmet och då främst sovrummet.

Här är det viktigaste att tänka på vid valet av säng:

  • Välj mellan ramsäng, kontinentalsäng eller våningssäng
  • Välj en madrass med omsorg som är anpassad till dig
  • Jämför storlek, design och material

En säng ska vara av bra kvalitet

En bra madrass ska stödja kroppen och låta den vila i en naturlig position. Den ska låta dina axlar och höfter sjunka in i madrassen för att avlasta midjan och svanken, men ryggraden ska inte svanka. Hur hård eller mjuk madrassen bör vara beror därför på vem du är. Vid byte av säng tar det 4-6 veckor för kroppen att vänja sig och du bör därför ge sängen en chans. Med tiden formar sig madrassen efter kroppen vilket ökar komforten. Ramsängen är en enklare variant som används av både barn och vuxna. Ramsängen toppas med en bäddmadrass som ger sängen dess komfort. En kontinentalsäng består av tre olika madrasser ovanpå varandra; en ramsäng, en resårmadrass och en bäddmadrass. Våningssängar används ofta i barnrum, men passar lika bra för övernattande gäster. Även våningssängarna finns i olika modeller med skummadrasser.

Välj den som passar dig och ditt hem

Sängen är personlig och det är du som kommer spendera tid med den. Välj därför en design som tilltalar dig och som även passar in i ditt hem. Sänggaveln, benen och ramen runt sängen skapar den största variationen i sängars design och utseende. Beroende på vilken stil hemmet har i övrigt kan en säng i trä, metall eller textil passa in på olika sätt. Vissa modeller kommer kännas diskreta, rustika eller exklusiva. Sängens placering i rummet har också betydelse och även de minsta sovrummen kan inredas bra.