Bli av med vanliga skadedjur hemma

I Sverige är det relativt vanligt att någon gång drabbas av någon form av skadedjur i sin bostad. Med skadedjur menas djur som på något sätt skadar människans omgivning. Det kan vara i form av sjukdom, skada på trädgården, skador på livsmedel, kläder eller annat som räknas till människans egendom.

Skadedjur vållar skada på ett eller annat sätt och är därför inte önskvärda i anslutning till hemmet. För att bekämpa skadedjur så finns det lite olika sätt att gå tillväga på och det beror till stor del på vad det är för skadedjur som man har drabbats av.

  • Vägglöss
  • Silverfiskar
  • Möss

Vanliga skadedjur i hemmet

Skadedjur ser olika ut i olika delar av världen och det beror på att de olika arterna trivs i olika miljöer. Om du har drabbats av skadedjur så är det bäst att ta tag i problemet så fort du upptäcker det. Det finns mycket som du kan göra själv för att bekämpa skadedjuren.

Vägglöss är förrädiska och sprids oftast genom vårt resande. Dessa små kryp lever på människoblod och kryper fram när människorna ligger och sover. För att bli av med vägglöss krävs att du dammsuger ur din resväska eller dina påsar som du har haft med dig på resa. Tvätta även kläderna och sängkläderna i minst 60 grader, alternativt lägg in dem i frysen i -18 grader i minst 7 dagar.

Silverfiskar räknas till skadedjur trots att det inte är bekräftat att de vållar någon skada. Men de är oönskade inomhus och därför räknas de som skadedjur. Silverfiskar hittas oftast i badrummet eller i andra fuktiga miljöer då de har svårt att överleva i torra utrymmen. För att bli av med dem kan du använda dig av cederträ eller cederolja då de inte gillar den doften. Viktigt är också att försöka hålla fuktnivån låg.

Möss kan leta sig in i de allra minsta utrymmena och kan orsaka skador på såväl fastigheten som inredning och matvaror. För att bli av med mössen i hemmet är det viktigt att täppa igen alla glipor och små hål som kan finnas för mössen att ta sig in genom. Ett annat tips är att sätta finmaskigt nät i ventilationer och andra öppningar. Har mössen redan hittat in så är det någon form av musfälla som gäller för att fånga in dem.