Så inreder du hållbart

Allt fler svenskar blir medvetna om deras konsumtionsmönster och hur de kan påverka miljön. Efter många år av trender som bidrar till ohållbart slit-och-släng är det nu många som vill inreda hemmet på ett mer hållbart sätt. Med smarta färgval och gamla möbler kan du skapa en hållbar och trendig inredningsstil.

Hållbarhet är den största inredningstrenden just nu. Det innebär att du kan skapa ett trendigt hem utan att köpa massor med nya prylar. Genom att göra medvetna val kan du skapa en tidlös stil som håller länge. Det gör att du slipper byta ut detaljer varje gång det kommer nya trender. Hållbarhet handlar inte om att sluta konsumera helt utan om att konsumera mindre. Köp kvalitet istället för kvantitet. Här hittar du de bästa tipsen.

Välj neutrala gardiner

Nyckeln till en mer hållbar inredning är att endast köpa saker som du kan använda länge. Designklassiker och inredningsdetaljer i neutrala färgskalor är exempel på saker som passar en hållbar inredningsstil. Köp alltid möbler och saker av hög kvalitet eftersom de kommer att hålla längre. Det kostar lite mer att handla kvalitetsmöbler, men i det långa loppet är det billigare eftersom de har längre livslängd.

Gardiner är ett utmärkt exempel på inredningsdetaljer där det är värt att planera köpet noggrant. Undvik spontanköp samt gardiner i skrikiga färger. Välj istället exklusiva och skräddarsydda gardiner hos Gardinex Malmö i en neutral färg. Genom att välja gardiner med en neutral färgpalett så kan du i framtiden enkelt byta ut andra inredningsdetaljer utan att också behöva byta gardiner. Självklart kan du välja trendiga färger som greige eftersom det är en neutral färg.

Neutrala färger som passar bra för gardiner är bland annat:

  • Vit och benvit
  • Sand
  • Ljusbrun
  • Beige
  • Grå
  • Greige

Hos Gardinex hittar du kvalitetsgardiner som är skräddarsydda i Sverige i deras egna syateljé av erfarna sömmerskor. I Malmö, Stockholm och Göteborgkan du även få hjälp med installation och upphängning av gardinskenor. Gardinerna levereras alltid färdigkrokade vilket gör att du slipper att köpa krokar och trä i dem.

Kvalitet före kvantitet

Att överkonsumtion och slit-och-släng är dåligt för miljön är de flesta medvetna om vid det här laget. Trots det är det många som köper prylar med kort livslängd. Försök istället att köpa färre saker, men av bättre kvalitet. Välj gärna möbler som är miljövänligt tillverkade samt tåliga naturmaterial. Köp möbler som tål att slitas med åren. Många träslag blir dessutom finare med åren. Det är bättre för miljön samt för plånboken i det långa loppet.

Ge gamla möbler nytt liv

Att blanda gammalt och nytt är ett utmärkt sätt att skapa en personlig, kreativ och hållbar inredningsstil. Ta vara på möbler du redan har eller fynda i second hand-butiker. Ge möblerna nytt liv genom inoljning eller omklädning. Undvik att slänga möbler och prylar. Om du inte har plats för dina gamla möbler så bör du sälja dem eller skänka dem till välgörenhet. DU kan också byta möbler med familj och vänner. Var kreativ och hitta hållbara lösningar! Du kan även testa att möblera om hemma för att skapa förändring. Genom att byta plats på inredningen kan hemmet upplevas som nytt och fräscht.