Säkra ditt hem på bästa sätt

Det gamla uttrycket Ditt hem är din borg går ända tillbaka till 1600-talet och går ut på att varje människa har rätt till trygghet i sitt eget hem. Från att ha varit en juridisk term har det idag även spillt över till andra användningsområden som exempelvis heminredning och stresshantering. Faktumet kvarstår dock att det är enormt viktigt att känna sig säker hemma, oavsett om man är ung eller gammal, bor ensam eller med många vänner eller familjemedlemmar.

Inbrottstjuvar struntar fullkomligen i vem du är och vill enbart roffa åt sig så mycket de bara kan av dina ägodelar. Ibland behöver det inte ens handla om värdefulla saker, utan om att norpa åt sig alkohol eller till och med att vandalisera. Det finns också gravt störda personer som vill utöva våld och även om det är ganska ovanligt finns det alltid en viss risk. För att du ska kunna sova tryggt om nätterna, resa bort eller gå till jobbet i lugn och ro är det därför oerhört viktigt att du säkrar ditt hem, och det finns flera sätt att göra det på.

Skaffa bra säkerhetsdörrar

En av de första åtgärderna du kan vidta för att få ett säkert hem är att skydda det genom att säkra dina dörrar och fönster. Med Dörrakutens säkerhetsdörrar och gallergrindar kan du vara säker på att inga oönskade gäster kan ta sig in, och det finns även tillbehör som dörrspärrar, säkerhetskedjor och analoga eller digitala tittögon som höjer säkerheten ytterligare. När du skyddar ditt hem ordentligt är det inte bara din egendom som garderas, utan även din person och din integritet. Många som råkat ut för ett inbrott liknar det vid en våldtäkt eller ett övergrepp och enligt Brottsoffermyndigheten kan det skapa långvariga psykiska men som:

  • Stress – många upplever under lång tid efteråt att de inte kan koppla av i sitt hem efter ett inbrott.
  • Rädsla och ångest – kommer det att ske igen, är alla trygga hemma? Är alla trygga ute?
  • Skuld – ett brottsoffer känner ofta att de hade kunnat göra något för att förhindra brottet.

Varna och larma

Inbrottstjuvens enda oro är att han eller hon ska bli påkommen och åka fast. Av den anledningen är det alltid bra att ha ett larmsystem som kan aktiveras snabbt och idag finns det digitala lösningar som är enkla och och pålitliga. Det är också bra att varna potentiella inkräktare med klistermärken och skyltar som ”Varning för hunden” eller ”Övervakningskamera” även om det varken finns en Fido eller en kamera i ditt hem. Bra belysning är också avskräckande för tjuvar då deras bästa kumpaner är mörker och skuggor.

Informera – men inte för mycket

Om du ska resa bort är det alltid bra att informera pålitliga grannar så att de kan hålla ett extra övervakande öga, men var försiktig med vad du lägger ut i sociala medier. Det är inte bara dina vänner som ser att du ska vara borta i två veckor utan även personer med suspekta avsikter. Därför varnar polisen för att den planerade frånvaron ska utannonseras via Facebook eller telefonsvararen.