Allt för din tvättstuga

Ibland kan det vara en mardröm att hitta en tvättstugetid som passar ditt schema. Grannar som lämnar efter sig dammlager på maskinernas filter och skamlöst stjäl tider (eller i värsta fall: dina kläder) gör inte saken roligare. Många drömmer istället om en egen tvättstuga. En lyx för den som bor i lägenhet och en nödvändighet för husägare. Men vad krävs för att en tvättstuga ska kännas komplett? Här är några tips på saker du kan komma att behöva:

 

  • Mangel – Det verkar kanske omvänt att börja här. Men underskatta aldrig känslan av nymanglade lakan. En Cylinda mangel är ett bra och prisvärt alternativ för dig som vill sova som på moln. Manglade lakan tar dessutom mindre plats i garderoben och håller sin rena längre. De är också bättre för allergiker. Instruktioner för hur du bäst manglar dina lakan hittar du här.

 

  • Tvättmaskin – Det mest grundläggande kan man tycka. Men att hitta rätt tvättmaskin kan vara en utmaning i sig. Den är ofta stor skillnad i kvalitet och funktioner, och det kan vara bra att ta del av oberoende undersökningar för att få en uppfattning om vilken tvättmaskin som är mest prisvärd. Det finns till och med maskiner som inte behöver tvättmedel.

 

  • Torktumlare – Torkning är en inbyggd funktion i många moderna tvättmaskiner. Vilket kan vara bra om man vill spara plats i tvättstugan. För hushåll med flera medlemmar kan det dock behövas flera separata maskiner för att spara tid.

 

  • Tvättställ – För plaggen som inte mår bra av att tumlas. Se till köpa ett med gott om utrymme, så att den blöta tvätten inte blir liggandes eller hänger för tätt.

 

  • Strykjärn och bräda – Förstör inte fräschörkänslan av nytvättade kläder genom att vara täckt av skrynklor.

 

Överkurs för den tvätt(o)intresserade

Japanska ingenjörer har kommit på den perfekta lösningen för den som ogillar vika sin tvätt. A.I. roboten Laundroid som viker och sorterar dina kläder och visades i år upp för första gången på teknikmässan CES. Uppfinningen är ungefär lika stor som en garderob, kostar cirka 130 000 kronor och tar femton minuter på sig för att vika en skjorta. Tänk på det nästa gång du svettas över tvättbänken.