Fixa snyggt hemma med tyger

Det är enkelt att göra om hemma, egentligen behöver du bara lite tyger, sytillbehör och enkla sykunskaper för att förnya och skapa det personligt på ett ögonblick. Här ges det tips på olika saker som du kan göra, bland annat sy kuddfodral, gardiner eller sy skojiga vimplar till festen eller barnens rum. 

Att pyssla hemma med tyger är inte speciellt svårt, och dessutom är det roligt! Så fram med sykitet, se en tutorial för att fila på dina sykunskaper och ta in våra tips för att sy fina saker till ditt hem och därmed förnya. Glöm inte att köpa tyger och sytillbehör på https://www.rosahuset.com/.

Sy kuddfodral

Hur syr du egentligen ett nytt kuddfodral? Det är superenkelt och det enda du egentligen behöver en valfri kudde, symaskin, ett snyggt tyg, sax, linjal, knappnålar och en virknål, eller petpinne. Steg ett är att mäta och klippa till tyget, lägg till lämplig storlek på tyget, så mycket som du vill ha beroende på hur hårt stoppad kudden ska vara. Sedan är det dags att vika in kanter, nåla och sy kortändorna, vika fodralet och sy klart. Sedan är det dags för kudden. I en artikel från Expressen Leva & Bo visar designern Mia upp hur då går tillväga i enkla steg, läs artikeln här.

Sy egna gardiner

Något annat som verkligen piffar upp därhemma är att sy egna gardiner. Tänk på hur mycket ljusinsläpp du vill ha och vilka färger eller mönster som skulle passa på tyget. Ett tips är att du ska noga mäta upp fönster och vägghöjd innan du sätter igång. Det är inte kul att sy gardiner som du lagt ner mycket kärlek på, för att sedan se att de inte passar. De skriver om gedigen fönstermätning i många steg, där du ska börja med att mäta höjden på fönsterkarmen, bredden på fönstret, innerbredden på fönsterkarm, innerhöjd på fönsterkarm, höjden på väggen, mäta för korta längder och långa längder, väggavstånd och avsluta med stänger. Sedan är de bara att sätta igång att sy, läs om hur du syr upp gardiner i en artikel från Viivilla.

Sy vimplar till barnrum eller fest

Sist men inte minst, så tipsas det här om att du kan sy upp vimplar av vackra och roliga tyger. Det gör en stor skillnad för stämningen och är inte speciellt svårt. Läs om hur du går tillväga här.

Det finns egentligen hur mycket som helst som du kan göra med tyger för att förnya därhemma, det gäller bara att ha lite fantasi.