Så får du koll på ekonomin i hushållet

Ekonomi handlar om att hushålla med begränsade resurser. I ett hushåll så finns det ofta en begränsad mängd pengar att röra sig med. Det finns ett par saker du bör tänka på för att inte hamna i onödiga skulder på grund av att du inte har koll.

Ett typiskt scenario i en familj är att man ska se till att betala hyra eller amortering/ränta på boendet varje månad. Utöver det finns det flera utgifter, både fasta och rörliga, som dyker upp kontinuerligt. Det handlar om busskort, avgifter till förskola, fritidsaktiviteter, kläder, bil-lån och så vidare. De flesta utgifter vet du om, men ibland dyker oväntade utgifter upp. Diskmaskinen går sönder, bilen måste på reparation eller andra mindre behagliga överraskningar kan ställa till det totalt. En enkel och smidig lösning är ett kortfristigt lån. Om detta kan du hitta bra information hos bästasmslånet.se. På detta sätt kan du enkelt lösa en oväntad utgift.

Familjens ekonomi

I många familjer är det, traditionellt sätt, mannen som har haft koll på ekonomin. En artikel från DN tar upp att kvinnor måste skaffa sig bättre koll på ekonomin i familjen. Intressant kring detta är att kvinnorna ofta är de som har ansvar kring barnen och deras aktiviteter. Är man två stycken som håller koll på ekonomin så är det oftast bättre, och man slipper missa saker. En fälla i ekonomin är högtider, och särskilt julhandeln. Här finns det flera fällor att fastna i. Tipset är att du håller koll på vad som måste betalas först, det gäller att du prioriterar.

Boendet är största utgiften

För de allra flesta så är boendet den största utgiften. Vare sig du hyr eller äger din bostad så kommer detta med en månadskostnad. Hyran är vår att få ner, men ränta på lånen kan du absolut jobba med. Under lång tid har flera banker kört en boräntekampanj för att locka fler kunder till sig. SVD tar i en artikel upp att det är slut med det med hänvisning till riksbanken. Oavsett detta så finns det alltid möjlighet att förhandla dina lån. Att spela ut banker mot varandra är en bra taktik för att få ned räntekostnader. Även försäkringsbolag kan man arbeta med. Kanske kan du få billigare försäkring hos en konkurrent till ditt försäkringsbolag. Tänk på att du sällan tjänar på att vara lojal mot en bank eller försäkringsbolag. De kommer inte vara lojala mot dig i alla lägen, de vill ju tjäna pengar på dig.

Fem tips för att få koll på ekonomin

1. Gör en budget, både på årsbasis och månadsbasis

2. Var beredd på oväntade utgifter

3. Dela på ansvaret kring ekonomin

4. Prioritera utgifter som är viktigast

5. Jobba med att minska utgifter för räntor och försäkringar