Tummen och verktyget mitt i handen

Hemmafixet kan bli en plåga men inte om du har rätt verktyg och är en aning påläst först. Du som vill renovera hemma bör ha rätt redskap för att slippa problem och krav på att få göra om alltihop. Detta är även väldigt viktigt när du är i en relation och ska göra hela grovjobbet tillsammans med en partner. Vad ska du egentligen tänka på?

De elektriska handverktygen underlättar markant för en renovering. Ett tips är då att köpa Makita hos Sandbergs järn och vinna tid. Bespara dig krångel med el-verktyg istället för manuella om du inte prompt måste ha dem. Dock ska du naturligtvis investera i klassikerna också som hammare, skruvdragare, måttstock och tång.

man lägger in golvvärmeVad ska du renovera? – steg 1

Köp dina verktyg först när du har full koll på vad du ska renovera för något och hur du vill renovera, såsom hållbart, budget eller dyrt. Ska du utföra mest rivningsarbeten och låta andra hantverkare göra resten? Eller ska du bygga något nytt som en bastu eller en liten tillbyggnad på huset? Eller ska du slipa golv, tapetsera om eller göra lite allt möjligt? Börja planeringen i rätt steg för att undvika onödigheter. Tänk även på att fördela jobbet väl så att din relation inte riskeras.

Grunduppsättningen av verktyg

I alla fall behövs en grunduppsättning av basverktyg för samtliga renoveringar. En handyman behöver allt i sin verktygslåda för att rycka in i akuta situationer hemma. Du behöver givetvis inte vara någon verktygsentusiast men saker som hörselkåpor, skruvdragare, hammare, tänger, fogsvans, skydd, skruvmejslar, knivar, borr och inte minst vattenpass.

Arbetshöjden

Bland det viktigaste du måste tänka på när du renoverar är att ha rätt arbetsbänk – stabil och i rätt höjd, annars kan du skada dig. Se till att du kan justera och reglera höjd och komfort och att bänken är ordentligt säker. För enkla arbeten citeras en fras från Arbetsmiljöverket:

I de flesta fall är en lämplig arbetshöjd ungefär i armbågshöjd på den som utför arbetet