Tvätt på mitt sätt

Jag är något av en expert på att tvätta, om jag får säga det själv. Därför tänkte jag nu dela med mig av mina bästa råd när det kommer till att tvätta.

Synen på tvätt varierar. Vissa hatar att tvätta. Andra älskar det. Själv hör jag till den senare kategorin. Det är något speciellt med att lassa maskinen full med smutsiga, illaluktande plagg, handdukar m.m. och ta ut dem, hänga dem på tork och sedan känna att nu är de helt rena, och dessutom luktar de gott. Därför tänkte jag skriva ihop en guide där jag berättar hur jag tvättar.

För det första, hur ofta ska man tvätta? I den här artikeln finns några rekommendationer för olika typer av hushållstextilier.

  • Handdukar  – varannan dag
  • Sängkläder – efter en veckas användning
  • Badhanddukar – efter tre användningar (oftare om du haft handduken på gymmet och knölat ned den i väskan efter användning)
  • Badrumsmattan – varannan vecka

Ungefär en gång om året tvättar jag badrumshanddukarna två gånger för att fräscha upp dem. Först kör jag dem på 60 grader med 2 dl ättika i tvättmedelsfacket, och sedan kör jag dem en gång till men med 1 dl bikarbonat i facket. När handdukarna har torkat är de nästan som nya.

Kläderna då?Tvättstuga och kassar med tvätt

Hur ofta man ska tvätta kläder är en svårare fråga. Det beror till stor del på vilket material de är gjorda i. Träningskläder i polyester och andra syntetmaterial tvättar jag efter varje användning. Detsamma gäller vita blusar, de hamnar i tvättkorgen efter en dags användning. När det är dags att tvätta blandar jag citronsyra och diskmedel, och stryker på insidan av kragen, under armarna och på andra ställen som lätt blir smutsiga.  Jag låter det verka i ungefär en halvtimme, och sedan tvättar jag kläderna.

Både när jag tvättar vittvätt och när jag tvättar kläder i syntetmaterial heller jag lite ättika i sköljmedelsfacket. Det tar bort en del av lukten från svettiga syntetkläder, och ska göra vittvätt lite vitare. Jag har också bleksalt i tvättmedelsfacket när jag tvättar vittvätt. Sköljmedel använder jag aldrig, det finns ingen anledning till det, det är bara onödiga kemikalier.

När det kommer till tvättmedel gör jag på följande sätt:

  • Kulörtvätt till färgad bomull, som jeans, t-shirts och sängkläder.
  • Vittvätt + bleksalt till vittvätt.
  • Flytande fintvätt till kläder i känsliga material, som ylle, syntet och siden. Det finns speciella tvättmedel för sportkläder, men jag tycker att det räcker bra med vanligt flytande fintvättmedel, plus ättika.
  • Specialtvättmedel för just dun till min dunjacka. När det gäller dun rekommenderar en del att man lägger in några tennisbollar i torktumlaren, för att fluffa till dunet. Andra varnar för det, och säger att man ska torktumla på låg volym, ta ut plagget ofta och skaka det för att fluffa upp dunet – det är ju fluffigheten som ger värmen. Själv kör jag med innebandybollar, som fluffar till dunet utan att krossa det.

Glöm inte att rengöra tvättmaskinen ibland. Jag brukar köra den på 90-programmet, med bara citronsyra i tvättmedelsfacket, ungefär en gång i halvåret. Det löser upp gamla tvättmedelsrester.