Inredning 2018 – vurmen för retro japonism

Japan har varit på modet i många år nu och kanske är det Japans kulturrikedom som gör japonismen till en outtömlig källa för oss nyfikna svenskar. Intressant nog finns det ett utbyte däremellan, japanerna fascineras som aldrig förr av det skandinaviska. Tidigare har vi låtit oss svepas med i kawaii och j-pop, men i år ser vi mer tendenser åt det lite mer traditionella Japan – har vi blivit förälskade i retro-japonismen?

Tidigare har vi skrivit om hur man kan inreda ett lyxigt kök och höstens inredningstrender lär inte vänta på att sprudla av inspiration för den som är intresserad av inredning! I höst är det vinrött, oregelbundenhet och en stor del japonism som sätter standard på våra hem och i inredningsmagasinen. Här får träet spela en stor roll tillsammans med det grovt stickade, raka snitten och enkel, spartansk minimalism.

Naturmaterial, alltid lika vackert

Trodde ni det var slut på minimalismens dagar? Visst går allt att göra med måtta, och minimalism är ingen genre med större ramar än att det ska vara utvalt och avskalat. Precis det som den japanska inredningstraditionen vurmar så mycket för, alltså. Dröm dig bort till en japansk by från 60-talet, långt bort från Tokyos neonklädda hus. Tänk dig enklare rislampor, en enstaka soffa i ljus rotting och en teservis på vardagsrumsbordet.

Vi ser också spännande keramik på gång i inredningsvärlden. Vi lägger hellre en hundring extra på kvalitet istället för det piffiga, lite putslustiga vintagefyndet. Vi vill ha det avskalat, med kvalitet, gärna med inslag av spännande stenstrukturer, naturnära detaljer i trä och blandade former som både är rundade, ovala och fyrkantiga. Gärna smått asymmetriskt, men bara så att det går att ana om man anstränger sig.

I Expressen kan du läsa om hur det bubblar kring 50- och 60-talets inredningsstil och hur vi bara går djupare och djupare ner i fascinationen för Japan. Kanske är det bästa av allt den besvarade kärleken, Skandinavien är ovanligt hett i Japan och man drömmer om de svenska och norska fjällen och vår natur som är så svidande vacker!