Tecken på att hemmet drabbats av skadedjur

Råttor som inte är tama är det ingen som vill ha i hemmet. De smutsar ner, förstör och kan sprida en hel del sjukdomar. Men vad är de första tecknen på att det finns råttor, och går det att bli av med dem?

Om hemmet drabbats av råttor är de första tecknen ofta knaprande ljud, och råttbajs överallt. Råttans bajs ser ut som små svarta risgryn. Om råttorna varit i huset ett tag kan det också kännas en stickande lukt av råttkiss. Ofta kan också eventuella husdjur bete sig lite annorlunda om det är en råtta i närheten. De kan till exempel bli ovanligt intresserade av en dörr, en vägg eller kanske av att stirra ner på en fläck i golvet.

När hemmet har drabbats

Om du plötsligt ser råttbajs och små gnagmärken någonstans i ditt hem kan du vara ganska säker på att råttan tagit sig in. Det finns flera saker som kan vara klokt att göra då. Börja med att se efter var råttorna kan ta sig in och sätt upp fällor i närheten. Det är dock också viktigt att se du tätar små springor och liknande där du tror att en råtta kan komma in. Risken är annars stor att fällorna lockar in fler råttor. Det är också viktigt att städa ur utrymmet ordentligt. Efter att fällan gjort sitt kan utrymmet sedan fyllas med saker igen.

Andra saker som förhindrar råttangrepp

Om du vill förhindra råttangrepp i ditt hem finns det en hel del saker du kan göra. Här får du några korta tips:

  • Sätt en skål med ättika i rum som inte används så ofta. Råttorna gillar inte lukten.
  • Lägg ut enris i ventiler eller runt grunden. När det torkar vill råttorna inte gå på de stickiga barren.
  • Om du har katt kan det vara klokt att låta den gå en tur i garderober och annat. Råttorna känner lukten och vill inte gärna gå in där en katt befinner sig.

Håll extra koll under höst och vinter

Ofta är det under hösten och vintern råttorna vill in för att söka mat och värme. Då bör du hålla lite extra utkik efter dem.